Mümtaz TOY

Mümtaz TOY

[email protected]

Battalgazi'de ihmal, Yeşilyurt'ta rant !

21 Mart 2023 - 03:14

Battalgazi’de ihmal, Yeşilyurt’ta rant !

Başkan Selahattin Gürkan’ı, kamuoyu nezdinde sıfırlamak isteyenlerin önüne deprem gibi bir fırsat geldi.
Ne garip ki, reset tuşuna basan odaklar, Başkan Gürkan’la aynı parti çatısı içerisinde aktif siyaset yapanlar, başı çekiyor. Başkan Gürkan’a atılan oklar, muhalefetten gelmiyor.
Son atımlık barutlarını neden deprem için kullanmıyorlar, hatta 14 Mayısta yapılacak olan seçimleri de unutarak, Başkan Gürkan’ı hedef alıyorlar.
Tüm sorulara cevap bulmak için deprem gerçeklerini doğru saptamak gerekiyor.
6 Şubat depreminde Malatya iki cephede ciddi anlamda yıkıldı.
Biri Battalgazi ilçe sınırlarında kalan çarşı merkez, diğeri Yeşilyurt ilçe sınırlarında kalan milyonluk binaların yer aldığı lüks siteler.
Battalgazi ilçesinde yıkılan binaların tamamına yakın bölümü 1999’dan önce inşa edilen veya 3 yıl önce yaşanan Elazığ depreminde hasar alan binalar. Burada ciddi anlamda, Battalgazi Belediyesinin ihmali olduğu söylenebilir.
Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder 2020 Elazığ merkezli depremde ağır ve orta hasar gören binaların yıkımını gerçekleştirmediği için yüzlerce kişinin ölümüne davetiye çıkarmıştır. Bu gerçeklerin kamuoyu gündemine gelmemesi de dikkat çekicidir.
Diğer taraftan Yeşilyurt Belediyesi sınırları içerisinde bulunan lüks milyonluk binaların depremde kumdan kaleler gibi ağır hasar almalarının altındaki gerçeklere de göz atmanın vakti gelmiştir.
Müteahhitler Cumhuriyeti 2009 yerel seçimlerinden sonra kuruldu.
Yasal olarak karakavak, Tecde, Çilesiz, Bostanbaşı 1. Derece deprem bölgesi olması ve askeri hava alanına yakın olması dolayısıyla mania kapsamındaydı.
İmar planı da buna uygun düzenlenmiş, ana yollar 5 kat, arka sokaklar 3 kat izinleri vardı.
2009 da tesadüfen ortaya çıkan İmar yolsuzluğu kapsamında aralarında Belediye Fen İşleri müdürü ve bir çok memurun da bulunduğu mimar, müteahhit, mal sahibi 45 kişi tutuklanmış, 9 yıl süren mahkeme sonucunda 10 kişiye ceza verilirken 35 sanıkta berat etmişti.
Tüm bu imar yolsuzlukları Belediye Başkanı Cemal Akın döneminde vuku bulmuş, Ahmet Çakır’ın kucağında patlamıştı. Olayın aslı da, imar planında olmamasına rağmen 600 kadar binada, belediyeye arsa bağışı karşılığında, kat fazlası izni verilmesiydi. Mahkeme fazla katların tıraşlanmasını istemesine rağmen, Ahmet Çakır aksine bir istikamet izleyerek, o bölgeler de mantar gibi yüksek katların yapılmasına göz yumarak, fiili bir durum oluşturmuştur.
2014 Malatya belediyesinin büyükşehir olmasından sonra ise eski ortağı Hacı Uğur Polat’ı, Yeşilyurt Belediye Başkanı olması için Milletvekilleri Öznur Çalık’la birlikte hareket etmiştir.
Dananın kuyruğu da bundan sonra kopuyor.  
Müteahhit Belediye Başkanları Ahmet Çakır ve Hacı Uğur Polat, 6 Şubat Deprem sürecine acılan Tünelin ilk resmi kazmalarını vuruyor. 5 Katlı ruhsatlı binalar 15 kat,  4 Kat ruhsatlı binalara 12 kata yükseltiyorlar.
Battalgazi de ihmal, Yeşilyurt’ta rant.
Bu işlerin neresinde Başkan Selahattin Gürkan var.
Soysal medya mecralarında Başkan Gürkan’ı hedef göstermek kimlerin işine gelir.
Sorumuzun cevabını da kamuoyunun takdirine barakalım.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum